MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Lämpökomposti

08. heinäkuuta 2021

Kompostointi on hauskaa!

Kompostiin menevä sanko on taas täyttynyt keittiöhommissa syntyneistä rippeistä. Se tuntuu ihan mukavalta! Oma komposti on asialleen omistautuneelle viljelijälle tärkeä. On hienoa nähdä, kuinka tähteistä ja muusta syötäväksi kelpaamattomasta tulee multavaa kompostimaata, jossa kasvit viihtyvät. Kompostimaata ei ole tapana tuhlailla. Kevään koittaessa se jaetaan yhtä suuriin annoksiin ja möyhennetään varovasti keittiöpuutarhan penkkeihin. Näin lähtölaukaus kevään töille on annettu!

Lämpimän ja kylmän kompostin erot

Lämpökomposti on tuhoeläimiltä suojattu, eristetty astia, jossa keittiöjäte voidaan kompostoida niin, ettei se houkuttele rottia tai hiiriä puoleensa. Komposti tarvitsee ilmastointiaukon, mutta sekin pitää suojata haittaeläimiltä metalliverkolla, jonka silmäkoko on korkeintaan 5 mm, jotta myös hiiret pysyvät poissa. Eristyksen ansiosta kompostointiprosessi jatkuu, vaikka ulkona olisi viileää. Kun lämpökomposti palaa hyvin, sen lämpötila saattaa nousta jopa 60 asteeseen. Kompostorin moitteettoman toiminnan voikin varmistaa kokeilemalla sen ulkopintaa tai mittaamalla lämpötilan maalämpömittarilla.

Kylmäkomposti voi myös olla astiassa. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla samalla tavalla haittaeläimiltä suojattu tai eristetty, koska kylmäkompostissa kompostoidaan vain puutarhajätettä. Yksinkertaisimmillaan kylmäkomposti voi olla maassa oleva kasa lehtiä, oksia ja muuta puutarhasta kerättyä materiaalia, mutta hajoamisprosessin vauhdittamiseksi kasa kannattaa koota oikealla tavalla.



Tee näin: lämpökomposti

1. Aloita asettamalla risuja astian pohjalle, jotta ilma vaihtuu myös alhaaltapäin. Komposti sekoitetaan kuivikkeeseen kerrostamalla eri aineksia ohuina kerroksina toistensa päälle, aivan kuin lasagnea tehtäessä. Kun astiassa olevan aineksen määrä myöhemmin kasvaa, sitä sekoitetaan varovasti esimerkiksi talikolla. Sekoittaminen sekä pohjalla olevat risut antavat kompostille happea ja nopeuttavat hajoamisprosessia.

2. Jos käytettävissäsi on vanhaa kompostimaata, sirottele sitä muutamia sangollisia oksien päälle. Vanhassa kompostimaassa on paljon mikroeliöitä, joiden avulla saat varaslähdön uuden jätteen hajottamiseen. Madot ovat tehokkaita hajottajia, joten niitäkin on hyvä heittää sekaan purkillinen.

3. Nyt voit aloittaa keittiössä olevan kompostijätesangon tyhjentämisen. Jokaisen jäteämpärillisen jälkeen kompostiin on lisättävä hiilipitoista kuiviketta, ja kun kompostiastia alkaa täyttyä, ainesta pitää sekoittaa kunnolla. Lopuksi pinta peitetään pienellä määrällä kuiviketta. Kuiviketta voi ostaa säkeissä, mutta yhtä hyvin voit käyttää sahanpuruja, kuivia lehtiä, haketta tai olkisilppua. Yksi osa kuiviketta ja kolme osaa jätettä on yleensä sopiva sekoitussuhde.

4. Muistathan, että kompostin ei kuulu olla märkä, ainoastaan kostea. Jos se on märkä, aines alkaa lahota sen sijaan että se kompostoituisi, ja seurauksena on paha haju. Korjaa tilanne lisäämällä kuiviketta ja sekoittamalla kunnolla. Jos komposti taas on liian kuiva, koko kompostointiprosessi pysähtyy. Silloin kompostia on kasteltava, jotta prosessi käynnistyisi uudelleen.

5. Anna kompostille ilmaa kääntelemällä ainesta vähintään kerran viikossa. Happi vauhdittaa hajoamista.

6. Kun kompostiastia on täynnä, aines jälkikompostoidaan. Jos sinulla on kaksi astiaa, komposti saa yksinkertaisesti levätä toisessa niistä, muussa tapauksessa jälkikompostoinnin voi antaa tapahtua maahan kumottavassa kasassa.

7. Kun kompostimaa on tummaa ja hienojakoista ja se tuoksuu hyvältä, kompostointiprosessi on päättynyt ja maa on valmista käytettäväksi kasvimaalla. Keittiökompostista saatava maa-aines on ravinteikasta ja täynnä matoja ja mikroeliöitä. Itse käytän sitä maanparannusaineena ja lannoitteena sekä kasvilavoille että korotetuille viljelypenkeille. Kompostimaa sopii myös erinomaisesti esikasvatusruukkuihin sekä ruukuissa viljeltäville kukille ja vihanneksille. Silloin se pitää kuitenkin sekoittaa turpeeseen tai istutusmultaan. Yksi osa kompostimaata ja kolme osaa turvetta on yleensä hyvä sekoitussuhde.


TEKSTI/VILJELIJÄ: ANNA FORSLUND / KUVA: ANNA FORSLUND